Arkeologisk utgrävning vid Hakungekrossen
Stiftelsen Kulturmiljövård genomförde en stor arkeologisk utgrävning
Fynd från jägarstenålders vid Hakungekrossen –
Äldsta kända boplatsen i östra Uppland
Nyligen avslutades en spännande arkeologisk utgrävning vid Hakungekrossen där Stiftelsen Kulturmiljövård grävde ut en ca 8000år gammal boplats från jägarstenåldern. Fynden från platsen, som är daterad till mellan 6500 och 6000 f.Kr., gör detta till den äldsta kända boplatsen i hela östra Uppland – och den äldsta boplatsen över huvud taget i området.
Upptäckten gjordes redan 2017, när en arkeologisk utredning genomfördes inför att företaget Veidekke planerade en utvidgning av stenkrossen på Hakunge. Sedan dess har en förundersökning genomförts, och i år var det dags för den riktiga utgrävningen. Forskarna arbetade på plats i flera veckor och hittade många spännande spår av hur människor levde här för över 8000 år sedan.
Platsen var under jägarstenåldern belägen långt ute i ett öppet hav, där dagens Stockholms ytterskärgård ligger. Det var en period då människor jagade säl och fiskade, och boplatsen har troligen fungerat som en säsongsbunden jakt- och fiskestation snarare än en permanent bosättning. Arkeologerna har hittat kvarts – det material som jägarstenålderns människor använde för att tillverka redskap – och en stor kärna som troligen användes för att skapa knivar och skrapor. En av fynden är en vacker bit bearbetad kvarts, som forskarna tror kan ha varit en kniv.
Men det är inte bara de små redskapen som gör fynden intressanta – arkeologerna har också identifierat möjliga spår av hyddor. Dessa kan ha varit tält gjorda av sälskinn, där stenblock och större stenar troligen användes för att tynga ner tältduken. Trots den steniga och blockiga terrängen är det möjligt att några av dessa strukturer kan ge ytterligare insikter om de första människorna i området.
Fältarbetet avslutades innan vinterns intåg och vi ser fram emot att få veta mer om den här fascinerande boplatsen och hur människor levde här för över 8000 år sedan. Vad vi redan vet är att platsen inte bara berättar om människans anpassning till en föränderlig miljö, utan också om deras förmåga att skapa verktyg och hitta mat i en värld långt ifrån dagens moderna samhälle. Det är en unik möjlighet att få en inblick i en av de tidigaste etapperna av människans historia i vårt område.
Utgrävningen har väckt stort intresse i lokalsamhället. Lokala tidningar som Vallentuna Nya och Mitt I Stockholm har rapporterat från platsen, samt SVT Nyheter som också har besökt platsen för att göra ett tv-reportage. Arkeologerna har även besökt närliggande skolor för att berätta om sina fynd och om livet under jägarstenåldern.
Länkar till repotage